HIJABI PROBLEMS

Wanneer je altijd maar moet glimlachen naar iedereen. Wanneer je niet te gesloten wilt zijn. Wanneer je niet te radicaal wilt over komen of te extreem. Wanneer je niet te streng gevonden wilt zijn en er alles aan doet om te integreren. Maar toch wil je je eigen identiteit behouden. Maar toch wil je je geloof praktiseren. Maar toch wil je Allah gehoorzamen. In een maatschappij waarin we denken vrij te zijn en onszelf te mogen zijn, zijn we toch opgesloten en verboden om onszelf te ontplooien.

Je hebt een sollicitatie gesprek en je weet niet wat je aan moet. Toch maar een vlotter kleurtje met een tuniekje om een moderne indruk te maken? Je gaat naar de eerste dag van je nieuwe opleiding. Geef je je leraar een hand of niet? Je wordt uitgenodigd om bij iemand te eten. Moet je dan vragen of ze halal vlees halen? Of zeg je maar dat je vegetarisch bent? Kleine dingen die toch een grote rol spelen in het dagelijkse leven van een hijabi.

Nederland werd altijd geprezen een heel tolerant en multicultureel land te zijn. Maar de laatste tijd merken wij als hijabi’s het tegendeel. We worden voor terrorist uit gemaakt en belaagd op straat. Uitgescholden en soms zelfs fysiek aan gevallen. Ze willen dat we op hun gaan lijken, als hun gaan gedragen. Dat is geen vrijheid van religie, dat is geen eens integratie. Wat ze vragen is assimilatie, dat wij onze cultuur en onze religie vergeten. Ik dacht altijd dat acceptatie en respect van twee kanten moest komen, maar begrip voor ons is tegenwoordig ver te zoeken.

Is het de keuze tussen niet werken, thuis zitten met een uitkering en het probleem van de maatschappij zijn waar de “blanke Nederlander” het altijd over heeft. Of de ongelovige tegemoet komen en hun na doen in hun kledingstijl en gedrag en manieren om dan wel een baan te hebben maar ons geloof grotendeels achterwegen te laten. Hoe ver kunnen we gaan, willen we gaan en hoe ver laten we het gaan.

Het eeuwige gevecht om geaccepteerd te worden, aardig gevonden te worden. Het gevecht om de maatschappij, je famillie en Allah subhana wa ta’ala tevreden te stellen.

In een land dat als eerste het homo huwelijk legaliseerde, waarom worden wij niet geaccepteerd?